Τα άρθρα μας …

Της Άννας Λουγιάκη, Δασκάλας του Δημοτικού μας ΛΛΠ
shma_parethesiΠώς να αισθάνεται άραγε ένα παιδί όταν δεν μπορεί να είναι ασφαλές και ήρεμο μέσα
στο χώρο του σχολείου του; Πώς μπορεί ή δεν μπορεί να λειτουργήσει ως μαθητής και ως άνθρωπος; Απαντήσεις μπορούμε να δώσουμε πολλές και εμπεριστατωμένες σε ένα θεωρητικό πλαίσιο.


Όμως, πέρα από τις θεωρίες, ένα συνειδητοποιημένο και πραγματικό σχολείο που νοιάζεται για το παιδί, οφείλει να λάβει παρόμοια ερωτήματα υπόψη του και να αντιμετωπίσει το φαινόμενο του Σχολικού Εκφοβισμού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Σε αυτό το πλαίσιο, ευαισθητοποιημένοι απέναντι στο θέμα, καθηγητές και δάσκαλοι του Λ.Λ.Π. ένωσαν τις δυνάμεις τους το 2009 και δημιούργησαν μια ομάδα κατά του σχολικού εκφοβισμού, η οποία πρόσφατα απέκτησε το όνομα «Πάρε Θέση!» και το δικό της λογότυπο. Μακροπρόθεσμος στόχος της ομάδας είναι να αποκτήσει το σχολείο μας μια συγκεκριμένη πολιτική πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου με την ευαισθητοποίηση όλων των μελών της σχολικής κοινότητας: μαθητών, διδασκόντων, διευθυντών, γονιών και όλου του υπόλοιπου προσωπικού.
Όλη αυτή η προσπάθεια, με την αγαστή συμμετοχή των δύο ψυχολόγων μας και τη θερμή υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης, ξεκίνησε κάνοντας μικρά βήματα. Στην αρχή, προτεραιότητά της υπήρξε η ενημέρωση γύρω από το θέμα, τόσο των μελών της ίδιας της ομάδας, όσο και ολόκληρου του διδακτικού προσωπικού του σχολείου, των μαθητών και των γονέων. Συναντήσεις, ημερίδες, έρευνα μέσω ερωτηματολογίων, παρεμβάσεις για όλες τις τάξεις του Δημοτικού και του Γυμνασίου, εξοπλισμός της Βιβλιοθήκης του σχολείου με σχετικά βιβλία, υπήρξαν, πολύ συνοπτικά, κάποιες από τις δράσεις της ομάδας μέχρι σήμερα.
Αξίζει να αναφέρουμε χωριστά σημαντικές δράσεις όπως την ανακήρυξη της σχολικής χρονιάς 2011-2012 ως «Έτος Ενάντια στο Σχολικό Εκφοβισμό» με σχετική εκδήλωση ενημέρωσης τον Ιανουάριο του 2012, την εφαρμογή του προγράμματος πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. στο Δημοτικό μας για το τρέχον σχολικό έτος και φυσικά, την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας τον Οκτώβριο του 2012 υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, με αφορμή την πρωτοβουλία για την καθιέρωση Ευρωπαϊκής μέρας κατά του Σχολικού Εκφοβισμού, με την παρουσία έγκριτων μελών της πολιτικής και εκπαιδευτικής ζωής του τόπου μας. Με μοναδικό στόχο να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου οι μαθητές μας θα νιώθουν «σπίτι» τους κι εμάς ως δεύτερη οικογένειά τους, συνεχίζουμε τη δράση και την προσφορά μας. Μπορεί οι καταστάσεις γύρω μας να δυσκολεύουν διαρκώς, άλλα όσο βάζουμε προτεραιότητα τα παιδιά «μας» και οι ίδιοι γινόμαστε παραδείγματα προσφοράς προς το συνάνθρωπο, διατηρούμε ζωντανή την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *